Mindre än 5 gram per 100 gram bröd

 

 

Lär dig läsa på påsen/paketet: Ingrediensförteck-

ningen och näringsvärdetabellen ger värdefulla
uppgifter!

 

Ingrediensförteckningen:

I ingrediensförteckningen anges vilka

ingredienser som finns i brödet. Ingredienserna

är listade i fallande ordning. Den råvara som

står först är det mest av och den råvara som

står sist är det minst av.

 

Sockerdetektivens knep:

- Finns det socker, sirap eller något annat

sött i brödet?
- Räkna antalet ingredienser. Finns det söta
uppräknat
bland de fem första ingredienserna
så innehåller brödet
mycket socker!
- Leta på ordet "jäst". Finns det söta bland
ingredienserna före
jäst så innehåller brödet
mycket socker. Finns det söta uppräknat
efter jäst så innehåller det färdiga brödet lite
socker eftersom
jästen förbrukar socker under
jäsningen.
- Innehåller brödet väldigt många ingredienser?

 

För att baka behövs mjöl (fullkorn), vatten,
jäst eller surdeg, lite salt och några kryddor.
Fem ingredienser är vad som behövs!
Innehåller brödet fler ingredienser?
Bedöm själv om brödet är tillräckligt nyttigt!

Näringsvärdetabellen

Näringsvärdetabellen talar om hur mycket
energi och vilka näringsämnen brödet inne-
håller per 100 gram. På bröd finns också
ofta mängden kostfiber och natrium med.

Energivärde
Protein
Kolhydrat
-varav sockerarter
Fett

 

Naturligt spannmål (mjöl) innehåller några
procent sockerarter.

 

För att välja ett bröd som innehåller så lite
tillsatt socker som
möjligt måste du granska
raden "varav sockerarter" under Kol
hydrater.

Varav sockerarter ska vara mindre än 5
gram/100 gram bröd för
att brödet ska
innehålla minimalt med tillsatt socker.

 

Under "Bästingar" och "Värstingar" hittar du
några exempel på bra
respektive mindre bra
bröd.