Gör det enkelt och roligt att leva sunt!

Vildmarksmat - recept, tips & råd Läs om ytterligare vildmarksmat här

Vi har den uppdelningen i vår familj att det är jag (Maj) som lagar inomhusmaten. Min make lagar utomhusmaten. Därför lagar vi mat utomhus året om ... Vi har sett till att det finns möjligheter till utomhusmatlagning där vi brukar vistas; hemma, på landet och på "fjället". På två av ställena har vi s k slogbodar. En slogbod är ett litet hus av timmer med väggar på tre håll, tak över, en eldstad i mitten och bänkar runt omkring. När vi är hemma i Kista packar vi ryggsäckarna och promenerar till Skogsmulles koja som finns vid Eggeby gård på det vackra Järvafältet.

Slogbodar finns på många platser i Dalarna. Ordet "slog" har med slåtter att göra. I gamla tider övernattade (och åt) man i slogboden när man tog tillvara höet på fäboden. Den mat vi lagar (inomhus och utomhus) innehåller inte raffinerade kolhydrater (vitt socker och vitt mjöl) eller transfetter.

Att samlas och laga och äta mat kring en öppen eld är nära nog det närmaste vårt ursprung man kan komma.

muurikka Nödvändig utrustning när man ska laga mat över öppen eld är en Muurikka-häll. En svagt skålad häll av blästrad plåt, ca 5 mm tjock. På den kan man laga det mesta på ett säkert sätt. Vi har nästan slutat grilla eftersom glödbädden alltid är allra bäst när vi har ätit upp maten och kommit till kaffet & cognacen.

Muurikka-hällar finns i olika storlekar. Vi har små - lagom för två personer - och flera större storlekar, beroende på hur många vi är som ska äta.

Stekpannor i gjutjärn med långa träskaft är också användbara för utomhusmatlagning.

Utrangerade kastruller fungerar också bra vid utomhusmatlagning. Se till att du inte behöver använda samma utrustning ute som inne. Det man använder över öppen eld blir väldigt sotigt ...

Lax med citron på en bädd av purjolök

Många har säkert tröttnat på att grilla maten på ett galler över öppen eld. Vi brukar ofta tillaga olika rätter i folieformar. I små formar så att varje person får sin egen form eller i en stor gemensam form. Ta en folieform per person. Bottna den med kallpressad rapsolja. Vi tog en norsk variant med citronsmak.
Ansa, skölj och strimla en purjolök. Fördela löken i formarna.
Lägg en laxfilé ovanpå löken och lägg skivor av citron på laxen (skölj citronen noga). Smula 1/4 fiskbuljongtärning över purjolöken och häll i vatten upp till 1/3 nivå i folieformen. Ställ formarna på ett galler över en friskt brinnande brasa. Låt koka 10-15 minuter. Låt det gärna koka så vattnet kokar över. Kolla att det inte kokar torrt. Njut laxen med bönor och vitt vin.
Smaklig måltid!
lax
torsk

Torskrygg på ärtbädd

Tillagas i folieform över öppen eld! Ta en folieform per person, ca 0,5 liter stor. Bottna formen med lite smör.
Lägg ett heltäckande lager av gröna ärtor i botten av formen. Lägg den upptinade torskryggbiten på ärtorna
Häll lite vispgrädde över torsken och ärtorna. Smula ner en halv buljongtärning. Häll i vatten i formen så att formen blir halvfull. Sätt på locket och ställ formen över öppen eld. Låt koka ca 12 minuter. Det gör inget att det kokar friskt och bubblar över. Ha hela tiden koll på att det inte kokar torrt. Njut med en kåsa vitt vin till.
Kalixlöjrom

med creme fraiche, rödlök, citron på hembakat tunnbröd smakar också bra utomhus.
lojrom
korv Nurnburgerwurst och andra korvar med hög kötthalt

Steks på muurikkan tillsammans med grönsaker av skilda slag.
Färsk makrill med grönsaker

Bottna formen med lite smör eller olja och lägg de grönsaker du känner för under fisken. Kläm fast locket på formen. Koka i vitt vin över öppen eld tills fisken är färdig. Tar ca 15 minuter.
makrill
Baka bröd!

Den som bakar sitt bröd själv, vet vad det innehåller! Eftersom jag gillar att laga mat utomhus har jag testat att baka ett riktigt grovt bröd på en sten över öppen eld. Det blev jättegott med strömming på!

Recept på ca 8 små brödkakor:
2,5 dl vatten, 12,5 gr jäst (1/4 paket), lite salt, de brödkryddor du vill ha, 0,5 dl olivolja, 0,75 dl havregryn, 2 dl rågmjöl, 3 dl grovt dinkelmjöl som också används till utbakningen.


Kavla med kruskavel och grädda på båda sidor på en het sten.
Strömming - nyttig sommarmat!

Alla feta fiskar innehåller nyttigt fett. Strömming tror jag har blivit lite bortglömd eftersom den ofta serveras i stekt form, med tillhörande os och stänk som följd. Många tvekar nog inför att stöka till i köket och hoppar därför över strömmingen.

Strömming passar utmärkt att laga utomhus över öppen eld! Då gör det heller inget om det blir os och stänk! Maken lagar utsökt strömming i slogboden. Han doppar ryggsidan i grovt dinkel- eller rågmjöl, klipper lite dill på "magsidan" och lägger sedan på ytterligare en strömming mage mot mage. Steks i smör på båda sidorna. Blir jättegott och gör gäster, som glömt hur gott det är med strömming, hellyckliga!
Copyright 2008 KvalitetsCentrum AB - telefon 08-750 50 60.